PlusRecepta.pl » Substancja czynna

Protein C

Protein C – wskazania

Protein C jest naturalnym antykoagulantem, substancją która pomaga kontrolować krzepnięcie krwi. Stosuje się go głównie w terapii profilaktycznej przeciwko zakrzepicy żył głębokich i zatorom płucnym, które mogą wystąpić u pacjentów z niedoborem Proteiny C. Aktualne badania potwierdzają, że skuteczność leczenia substancją Protein C jest ściśle zależna od indywidualnej odpowiedzi organizmu na terapię, dlatego powinna być ona monitorowana i dostosowywana do poszczególnych przypadków.

Protein C – jak stosować, dawkowanie

Z uwagi na różnorodność przypadków i związaną z tym indywidualną odpowiedź na terapię, dawkowanie Proteiny C powinno być ściśle dostosowane do stanu pacjenta. Początkowo stosuje się większą dawkę, która jest stopniowo redukowana w miarę poprawy. Decyzję o dawkowaniu i modyfikacji terapii musi podjąć lekarz prowadzący.

Protein C – przeciwwskazania

Protein C nie powinien być stosowany u pacjentów z alergią na jakąkolwiek składnik leku. Powinien być używany z ostrożnością u pacjentów z wywiadem krwotoków czy chorób wątroby, a także dzieci nie osiągnąłe jeszcze pełnej dojrzałości płciowej. Potrzebna jest dodatkowa ostrożność w przypadku pacjentów cierpiących na infekcje lub stan zapalny.

Protein C – interakcje z lekami

Stosowanie Proteiny C może hamować efekty niektórych leków przeciwkrzepliwych, takich jak heparyna czy warfaryna, dlatego jej zastosowanie powinno być skonsultowane z lekarzem, zwłaszcza w przypadku pacjentów przyjmujących już leki wpływające na krzepnięcie krwi.

Protein C – skutki uboczne

Mimo rzadkości występowania, niektóre skutki uboczne Proteiny C mogą obejmować ból głowy, zawroty głowy, nudności czy ból w miejscu podania leku. Bardziej poważne, ale znacznie rzadziej występujące skutki uboczne obejmują krwawienie, alergiczną reakcję skórną, moczenie nocne, krwiaki. Pacjent powinien natychmiast zgłosić wszelkie podejrzenia o skutkach ubocznych.

Leki zawierające tę substancję

proszek do sporz. roztw. do wstrz.
500 j.m. - fiolka + rozp.

Białko C jest glikoproteiną o właściwościach antykoagulacyjnych, wytwarzaną w wątrobie przy udziale witaminy K. Otrzymywane jest z osocza ludzkiego oczyszczonego za pomocą mysich przeciwciał monoklona...



Wszelkie prawa zastrzeżone. PlusRecepta.pl