🎉🏥 Cena promocyjna: 19 zł za e-konsultację medyczną 💰🛍️
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką: 49zł
PlusRecepta.pl » Substancja czynna

Fats

Fats - wskazania

Fats, znane również jako tłuszcze, są kluczowym składnikiem diety, który pełni wiele istotnych funkcji w organizmie. Są one źródłem energii i pomagają w absorpcji niektórych witamin i antyoksydantów. Ponadto, tłuszcze są niezbędne do produkcji hormonów i obsługują funkcje mózgu oraz układu nerwowego. Wskazaniami do stosowania preparatów zawierających tłuszcze może być niedobór tłuszczów w diecie, potrzeba zwiększenia spożycia zdrowych tłuszczów, tzw. tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych, czy regulacja poziomu cholesterolu.

Fats - jak stosować, dawkowanie

Dawkowanie tłuszczów jest indywidualne i zależy od potrzeb energetycznych organizmu, stylu życia i stanu zdrowia. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, tłuszcze powinny stanowić od 20% do 35% codziennego spożycia kalorii. Ważne jest jednak, aby większość spożywanych tłuszczów pochodziła od jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasów trans powinno spożywać się jak najmniej, natomiast tłuszcze nasycone powinny stanowić maksymalnie 10% spożywanych kalorii.

Fats - przeciwwskazania

Preparaty zawierające tłuszcze powinny być stosowane z ostrożnością u osób z diagnozowanymi chorobami serca, wysokim poziomem cholesterolu oraz trudnościami w trawieniu tłuszczów, jak np. w przypadku cholestazy czy trzustki. Przeciwwskazane jest zbyt duże spożycie tłuszczów nasyconych i trans, które mogą prowadzić do powstawania różnego rodzaju schorzeń, w tym chorób serca i nowotworów.

Fats - interakcje z lekami

Niektóre leki mogą zaburzać metabolizowanie tłuszczów w organizmie lub przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Przykładem są leki zmniejszające wydzielanie żółci przez wątrobę, takie jak cholestyramina, co może ograniczyć absorpcję tłuszczów. Zawsze należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą w przypadku jednoczesnego stosowania leków i suplementów zawierających tłuszcze.

Fats - skutki uboczne

Nadmierna konsumpcja tłuszczów, zwłaszcza tłuszczów nasyconych i trans, może prowadzić do poważnych skutków ubocznych, takich jak otyłość, choroby serca, miażdżyca, choroby trzustki czy różnego rodzaju nowotwory. Ponadto, mogą wystąpić problemy z trawieniem, takie jak biegunka czy zaparcia.

Leki zawierające tę substancję

Kabiven

, , , , ,

zestaw 2 roztw. i emulsji do sporz. emulsji do inf.
- 3-kom. pojemnik 1540 ml

Emulsja przeznaczona do odżywiania pozajelitowego, zawierająca zestaw aminokwasów, elektrolity, glukozę oraz emulsję tłuszczową.

zestaw 2 roztw. i emulsji do sporz. emulsji do inf.
- 3-kom. pojemnik 1440 ml

Emulsja przeznaczona do odżywiania pozajelitowego, zawierająca zestaw aminokwasów, elektrolity, glukozę oraz emulsję tłuszczową.

emulsja do inf.
- 2 worki 2500 ml

Preparat do żywienia pozajelitowego zawierający azot (15 L-aminokwasów, w tym 8 niezbędnych) oraz składniki energetyczne - glukoza i niezbędne kwasy tłuszczowe oraz elektrolity.

emulsja do inf.
- 4 worki 1500 ml

Preparat do żywienia pozajelitowego zawierający azot (15 L-aminokwasów, w tym 8 niezbędnych) oraz składniki energetyczne - glukoza i niezbędne kwasy tłuszczowe oraz elektrolity.



Wszelkie prawa zastrzeżone. PlusRecepta.pl