PlusRecepta.pl » Substancja czynna

Oliva oil

Olive Oil – Wskazania

Oliwa z oliwek, często stosowana zarówno w celach kulinarnych jak i leczniczych, posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone oraz antyoksydanty, które chronią organizm przed uszkodzeniem komórek. Działa pozytywnie na ogólną kondycję organizmu, w tym na układ krążenia czy układ pokarmowy. Może być stosowana zewnętrznie, np. na skórę czy włosy, jak i doustnie. W zewnętrznym stosowaniu, działa nawilżająco, przyspieszając regenerację skóry. Doustnie spożywana, wpływa pozytywnie na poziom cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi.

Olive Oil – Jak Stosować, Dawkowanie

Oliwę z oliwek można spożywać na różne sposoby, zarówno na surowo, jak i w gotowanych potrawach. Zalecana dzienna dawka to od 1 do 2 łyżek stołowych. Przy zewnętrznym użyciu, dawkowanie jest indywidualne, zależy od kondycji skóry i włosów. Oliwa działa nawilżająco, zmiękczająco i regenerująco. Może być stosowana jako dodatek do maseczek czy balsamów. Ważne jest, aby w przypadku stosowania oliwy doustnie, nie przekraczać zalecanego dziennego spożycia. Nadmierna ilość tłuszczu, nawet zdrowego, może prowadzić do niepożądanych skutków, takich jak przyrost masy ciała.

Olive Oil – Przeciwwskazania

Oliwa z oliwek jest produktem naturalnym i generalnie bezpiecznym dla zdrowia, nie posiada specyficznych przeciwwskazań. Jednak nie powinny jej stosować osoby z alergią na oliwę z oliwek. Mogą wystąpić reakcje alergiczne, takie jak wysypka, zaczerwienienie skóry czy często ból brzucha. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów alergicznych, należy natychmiast zaprzestać stosowania oliwy i skonsultować się z lekarzem.

Olive Oil – Interakcje Z Lekami

Oliwę z oliwek można bezpiecznie spożywać podczas stosowania większości leków. Nie jest znane, aby oliwa z oliwek interakcji z lekami. Jednak w przypadku zażywania leków obniżających ciśnienie krwi, należałoby skonsultować się z lekarzem, ze względu na właściwości oliwy z oliwek obniżające ciśnienie.

Olive Oil – Skutki Uboczne

Podczas stosowania oliwy z oliwek mogą wystąpić pewne skutki uboczne, choć nie są one powszechne. Możliwe są dolegliwości związane z systemem trawiennym, takie jak mdłości, biegunka czy nawet wymioty. Skutkiem ubocznym może być także przybranie na wadze, ze względu na wysoką zawartość kalorii w oliwie z oliwek. Na skórze może pojawić się również reakcja alergiczna, ale jedynie u osób uczulonych na ten produkt.

Leki zawierające tę substancję

emulsja do inf.
- pojemnik 100 ml

Emulsja tłuszczowa do żywienia pozajelitowego, zawierająca 15% nasyconych kwasów tłuszczowych, 65% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 20% niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

emulsja do inf.
200 mg/ml - but. 100 ml

Emulsja tłuszczowa do żywienia pozajelitowego. Zawiera związki wysokoenergetyczne, dostarcza niezbędnych kwasów tłuszczowych.



Wszelkie prawa zastrzeżone. PlusRecepta.pl